Οδηγίες για ανασφάλιστα οχήματα – τι πρέπει να γνωρίζετε

Τις τελευταίες μέρες πολλά συζητούνται για τους ελέγχους που έχουν ξεκινήσει για τα ανασφάλιστα οχήματα, με την πολιτεία να έχει θέσει πλέον σε πλήρη εφαρμογή τις διαδικασίες εντοπισμού μέσα από τη διασταύρωση ηλεκτρονικών αρχείων.

Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρμόδια υπηρεσία έχει δημιουργήσει ηλεκτρονικό αρχείο με πρόστιμα τα οποία ετοιμάζονται να αποσταλούν σε ανασφάλιστους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μηχανών.

Αυτό είναι πλέον επίσημο γιατί δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ΠΟΛ.1078/2017 με την οποία τροποποιείται η ΠΟΛ.1033/28.1.2016  σχετικά με τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων και την επιδίωξη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών αυτών.

Πώς λειτουργεί η όλη διαδικασία εντοπισμού του ανασφάλιστου οχήματος

Σε έλεγχο που γίνεται ανά τακτά διαστήματα η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τσεκάρει ηλεκτρονικά τα αρχεία που υπάρχουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το Κέντρο Πληροφοριών. Εντοπίζει τα οχήματα που ήταν σε κυκλοφορία συγκεκριμένη ημερομηνία και δημιουργεί λίστα τυχόν ανασφάλιστων οχημάτων. Στη συνέχεια για τα ανασφάλιστα οχήματα που εντοπίζονται δημιουργεί ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 250€.

Πως δημιουργείται το παράβολο και πως ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης

Για κάθε ιδιοκτήτη / συνιδιοκτήτη τυχόν ανασφάλιστου οχήματος δημιουργείται όπως προαναφέρθηκε παράβολο 250 €, ωστόσο για κάθε όχημα ή μηχανή είναι υποχρεωτικό να πληρωθεί ένα παράβολο.

Αφού δημιουργηθεί ηλεκτρονικά το αρχείο με τα ανασφάλιστα οχήματα και τις μηχανές η αρμόδια αρχή (Δ.ΗΛΕ.Δ.) στέλνει ειδοποιητήρια επιστολή στους ιδιοκτήτες είτε με e-mail είτε στην ηλεκτρονική θυρίδα μηνυμάτων TaxisNet, είτε στην τελευταία δηλωθείσα από αυτούς, στη φορολογική διοίκηση, ταχυδρομική διεύθυνση. Στην επιστολή τους ενημερώνει ότι σε συγκεκριμένη ημερομηνία (ημερομηνία διασταύρωσης) εντοπίσθηκε το όχημά τους ανασφάλιστο και για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν κατά περίπτωση.

Τι ΠΡΕΠΕΙ να προσέξεις αν έχεις ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟ ΟΧΗΜΑ

Εάν το όχημα σου είναι ανασφάλιστο και λάβεις ειδοποιητήρια επιστολή θα πρέπει να πληρώσεις πρώτα το ηλεκτρονικό παράβολο των 250€ και να ασφαλίσεις στη συνέχεια το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου.

Ακόμα και εάν έχεις ασφαλίσει το αυτοκίνητο σου πριν πάρεις την επιστολή με το πρόστιμο θα πρέπει να ξέρεις ότι το ηλεκτρονικό παράβολο ισχύει εφόσον το ασφαλιστήριο σου έχει γίνει μετά από την ημερομηνία διασταύρωσης που αναφέρεται στην επιστολή.

Ο ιδιοκτήτης που δεν υποχρεούται να προβεί σε ασφάλιση του οχήματός του για οποιοδήποτε νόμιμο λόγο, όπως το έαν έχει ασφαλίσει το αυτοκίνητο του πριν την ημερομηνία διασταύρωσης ή έχει απαλλαγή υποχρέωσης από την ασφάλισή του ή το έχει σε ακινησία του ή έχει διαπιστωθεί λάθος στα στοιχεία κυκλοφορίας του πρέπει να απευθυνθεί στις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες (Ασφαλιστική Επιχείρηση, Δ.Ο.Υ., Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών). Εκεί θα ζητήσει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την ενημέρωση των δεδομένων τους ώστε το όχημα να εξαιρεθεί από το αρχείο των ανασφάλιστων.

 

Αν σε κάποιον έλεγχο της τροχαίας σε εντοπίσουν ανασφάλιστο ή  αγνοήσεις τα παραπάνω, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα στείλει τα στοιχεία σου στο Αστυνομικό τμήμα της δηλωθείσας διεύθυνσης κατοικίας, και θα χρεωθείς με πρόστιμο =250€ για δίκυκλα,  500 για ΙΧ και 1.000 για φορτηγά. Επίσης θα αφαιρούνται πινακίδες, άδεια και δίπλωμα για 6 μήνες ή όποτε νωρίτερα προσκομίσεις ασφαλιστήριο συμβόλαιο και καταβάλεις και το πρόστιμο…

Αν δεν σε βρουν κινδυνεύεις από την επόμενη διασταύρωση -όταν αυτή πραγματοποιηθεί – το προηγούμενο παράπτωμα διαγράφεται δλδ η προηγούμενη διασταύρωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιούμε Cookies για την καλύτερη περιήγησή σας.. Περισσότερα
ΑΠΟΡΡΙΨΗΑΠΟΔΟΧΗ