Ασφαλεια παιδιου στο αυτοκινητο

Παιδικό Κάθισμα

Κάθε χρόνο πολλά παιδιά πεθαίνουν ή τραυματίζονται σε οδικά δυστυχήματα. Σε μια σύγκρουση με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα ένα παιδί που δεν είναι ορθά προσδεμένο, μπορεί να εκτιναχθεί με δύναμη ίση με 30 μέχρι 60 φορές το βάρος του. Στην Ευρώπη δύο περίπου παιδιά μικρότερα του ενός έτους βρίσκουν κάθε μέρα τον θάνατο σε τροχαία ατυχήματα.

Η κυριότερη αιτία θανάτου ή τραυματισμού είναι είτε η έλλειψη ενός συστήματος πρόσδεσης του παιδιού, είτε η λανθασμένη χρήση του.

Η σωστή επιλογή και η σωστή χρήση του παιδικού καθίσματος και των ζωνών ασφαλείας μπορούν να μειώσουν μέχρι και 70% τους θανάτους και τους τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα. Τα παιδιά πρέπει πάντοτε να ταξιδεύουν σε εγκεκριμένου τύπου παιδικά καθίσματα έστω και αν η απόσταση που θα διανυθεί είναι μικρή. Το 40% των θανατηφόρων ατυχημάτων συμβαίνουν σε διαδρομές μικρότερες των 3 χιλιομέτρων.

Η χρήση παιδικού καθίσματος είναι υποχρεωτική δια νόμου.

Όταν αγοράζετε ένα παιδικό κάθισμα πρέπει να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:

Το πιο ακριβό δεν είναι πάντοτε το καλύτερο η το πιο ασφαλισμένο.
Μην παρασύρεστε από φωτογραφίες και διαφημίσεις διότι δεν δείχνουν πάντοτε την πραγματικότητα.
Κάθε παιδικό κάθισμα είναι διαφορετικό. Διαβάστε με προσοχή τις οδηγίες του κατασκευαστή πριν το εφαρμόσετε στο αυτοκίνητο σας.
Το καλύτερο κάθισμα είναι εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στο μέγεθος του παιδιού, (βάρος-ηλικία) και έχει εφαρμοστεί σωστά στον τύπο του αυτοκίνητου σας. Όταν βρείτε το κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού σας κάθισμα που σας αρέσει δοκιμάστε το πρώτα. Βεβαιωθείτε ότι οι το μήκος της ζώνης του οχήματος σας είναι αρκετά μεγάλο για σωστή εφαρμογή.
Μην αγοράσετε ή δανεισθείτε μεταχειρισμένο κάθισμα εάν αυτό έχει εμπλακεί σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Υπάρχει κίνδυνος να έχει υποστεί ζημιά και να μην ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ασφαλείας.
Βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα που θα αγοράσετε φέρει την σήμανση ECE R44/03 ή μεταγενέστερη (Ευρωπαϊκός κανονισμός του 2003) ή ότι το αυτοκίνητο σας είναι στην λίστα του κατασκευαστή του καθίσματος. Επίσης θα πρέπει στο κάθισμα να αναγράφονται τα όρια βάρους και ηλικίας για τα οποία είναι κατασκευασμένο, η λέξη UNIVERSAL που σημαίνει ότι το παιδικό κάθισμα είναι συμβατό με όλα σχεδόν τα μοντέλα των αυτοκινήτων και το γράμμα Ε (συμβατό με την Ευρωπαϊκή διάταξη) ακολουθούμενο από ένα αριθμό που αντιστοιχεί στη χώρα έγκρισης.

Άλλες ενδείξεις όπως RESTRICTED, SEMI-UNIVERSAL και VEHICLE-SPECIFIC προειδοποιούν ότι το κάθισμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε όχημα, γι’ αυτό διερευνείστε κατά πόσον είναι συμβατό με το δικό σας αυτοκίνητο.
Οι έλεγχοι ασφάλειας του παιδικού καθίσματος που γίνονται περιλαμβάνουν εκτός των άλλων, μετωπική και οπίσθια σύγκρουση καθώς και δοκιμασία ανατροπής του καθίσματος και γίνονται από την ISO (International Standard Organization) και την GRSP στην οποία εκπροσωπούνται τα Υπουργεία Μεταφορών, οι κατασκευαστές και προμηθευτές εξοπλισμού αυτοκινήτων και οργανώσεις των καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.paidiatros.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιούμε Cookies για την καλύτερη περιήγησή σας.. Περισσότερα
ΑΠΟΡΡΙΨΗΑΠΟΔΟΧΗ